21 Kasım 2007 Çarşamba

Neden Ailemle Bu Kadar Sık Kavga Ediyorum?

Çeviren:
Psikolog Doktor Şule Çelik

Giydikleriniz. Yedikleriniz. Yatak odanızın duvarlarının rengi. Nereye, nasıl gittiğiniz. Kimlerle arkadaşlık ettiğiniz. Saat kaçta uyuduğunuz.

Bunlar, ailenizin siz çocukken sizin adınıza denetlediği konulardan yalnızca bir kısmı. Çocuk olarak sizlerin olup bitenler hakkında söyleyebilecek çok fazla şeyiniz yoktu; sabahları yediğiniz mamadan, akşamları giyeceğiniz pijamaya kadar her şey konusunda aileniz karar verirdi. Bu da iyi bir şeydi-çocuklar bu tip korunmaya ve yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar, çünkü onlar kendilerine bakabilecek ve kendi kararlarını verebilecek olgunlukta değillerdir.

Fakat sonunda çocuklar büyür ve genç olurlar. Genç olmanın bir yönü, ailenizin kişiliğinden ayrılan kendi kişiliğinizin gelişmesidir. Gençlerin, yaşam hakkında kendi öz görüşlerini, düşüncelerini, ve değerlerini yaratmaları son derece doğaldır. Bu onları yetişkinliğe hazırlar. Fakat siz kendi kararlarını veren bir yetişkin olmaya doğru büyür ve değişirken, aileniz bu duruma uyum sağlamak için zor zamanlar geçirebilir. Onlar yeni sizi henüz anlayamamaktadırlar- onlar sadece kendisi hakkında karar verilen ve bu duruma hiç aldırmayan, kendi çocuklarını tanımaktadırlar.

Çoğu ailede bu yeni uyum durumu gençler ve ebeveynler arasında birçok kavgaya neden olur. Siz odanızın duvarlarını posterlerle donatmak isterken, onlar gemici temalı duvar kağıdını artık neden beğenmediğinizi bir türlü anlayamazlar. Sizin için okuldan sonra bütün günü alışveriş merkezinde dolaşarak geçirmek sorun değilken onlar bunun yerine spor yapmanızı tercih ederler. Ergenler ve ebeveynler arasındaki bu tür çatışmalar son derece doğalken, gençler kızgınlık duyar çünkü ailelerinin kendilerine saygı duymadıklarını ve yapmayı istedikleri şeyler için kendilerine esneklik tanımadıklarını düşünürler, ebeveynler kızar çünkü artık hiçbir şeyi kontrol edemediklerini düşünürler. Böyle bir çatışma durumunda tarafların incinmesi çok kolaydır. Arkadaşlık ilişkileriniz, cinsellik hakkındaki tutumunuz, partilere katılmanız daha da büyük tartışmaların çıkmasına neden olur çünkü kaç yaşında olursanız olun aileniz sizi sürekli sizi koruma ve tehlikelerden uzak tutma eğilimdedir.

İyi haber şudur, ebeveynlerle kavga etmek her ailede yaşanan bir durumdur ve sonunda ortadan kalkacaktır. Gençlerin ve ebeveynlerin yeni rollerine uyum sağlamaları onların birkaç yılını alacaktır, bu sırada ailenizle iyi bir iletişim içinde olmaya çalışmak yapılacak en iyi şeydir. Bazen, onların sizin bakış açınızı anlamaları hiçbir zaman mümkün olamayacakmış gibi gelir. Fakat onlarla konuşmak ve düşüncelerinizi açıklamanız, onların gözünde daha fazla saygı kazanmanıza neden olabilir. Bu durumda herkesin mutlu olabileceği bir yol bulmak da mümkün olabilir. Örneğin, dışarıda bir saat daha fazla kalmak için odanızı temizlemeye gönüllü olabilirseniz, siz ve ebeveynleriniz bu durumdan mutlu olarak kendi yollarınıza gidebilirsiniz. Unutmayın, ebeveynleriniz de bir zamanlar gençti ve bir çok durumda kendi gençlikleri ile sizinki arasında ilişki kurabilirler.

http://kidshealth.org/teen/mind_matters/feelings/fight.html

Hiç yorum yok: